Politika jako součást našeho života


Politika – ať už se nám to líbí nebo ne, jsme její součástí. Rozhodnutí okolo nás, kteří politici vytváří, nás silně ovlivňují. Spoustu z nás si myslí, že jich se to netýká, ale není to pravda. Překvapuje mě v dnešní době, kolik lidí politiku nesleduje. Politika je součástí našeho života, ať se nám to líbí nebo ne. Spoustu lidí si může říct, že jeho názor, či hlas nic nezmění, ale nemusí to být vždy pravda. V dnešní době sociálních médií se politika dostane do našich životů vždy. Otázka však je, proč se stále najdou lidé, kteří se o politiku nezajímají. Někoho to možná obtěžuje, někdo vnímá politiky jako falešné zloděje a populisty.

sjednocení

Pojďme se na to tedy podívat. Napadá mě hned několik důvodů, proč tomu tak je. Já sama se o politiku velice zajímám. Za prvé mě to baví a za druhé cítím, že chci mít informace o tom, co se děje, kam jdou peníze z daní, na kterých se podílím apod. Podle mě se lidé o politiku nezajímají z určitých osobních postojů, které mohou mít v sobě už z výchovy, či k nim mohli přijít během svého života, svých zkušeností apod. Znám některé lidi, kteří politiky vnímají jako zkorumpované a zmanipulované osobnosti, které nemůžu být v pořádku, když dobrovolně vstoupili do politiky.

politika

Politika není důvěryhodná disciplína, a některé politické skandály či předvolební sliby, které nebyly z určitých důvodů splněné tomu samozřejmě nepřidávají. Další dle mého názoru problém, proč se lidé o politiku nezajímají je její problematika a netransparentnost. Složitá témata, kterými se politici zabývají nemusejí být pro občany dané země zajímavé, příjemné, nebo jim také nemusejí rozumět. Možná by této problematice mohla pomoct důslednější politická výchova a porozumění, kterému by se mělo více věnovat ve školách. V neposlední řadě politiku určitě silně ovlivňují média, která dokáží určitě politiky, či politické situace velice zvláštně vykreslit. V této době plné dezinformací, které lze velice těžce odhalit je těžké poznat, který politik má čisté úmysly.